2021-03-23 11:15:58• hírek • Szatmár.ro

Fellebbezett az AVE Bihor: véleményük szerint a Florisal ajánlata sok helyen nem fedi a valóságot

Amint arról egy héttel korábban beszámoltunk, a Szatmárnémeti szemétszállítási- és köztisztasági feladatok elvégzéséért meghirdetett licit legutóbbi etapjának győzteseként a Florisal Rt. lett kikiáltva, viszont ezt csak akkor lehetett volna végleges eredménynek tekinteni, ha a Bihar megyei konkurens a 10 napos határidőn belül nem fellebbez a döntés ellen. Természetesen fellebbezett.

Továbbra sem tudni tehát, melyik lesz az a cég, amelyik a szemétszállítási- és köztisztasági feladatok elvégzéséért meghirdetett licit győzteseként megköti Szatmárnémetivel azt 10 éves szerződést, amely végre változást hozhat a szolgáltatás minőségét illetően. A Florisal Rt. úgy tűnik, továbbra is trükközget, legalábbis a Bihar megyei vetélytárs így látja: állításuk szerint, Szatmárnémeti jelenlegi szemétszállító cégének árajánlatai messze nem fedik a valóságot.

Kovács Zoltán, a nagyváradi AVE Bihor vezérigazgatója szerkesztőségünk megkeresésére azt is elmondta, melyek azok, a Florisal ajánlatában hibásnak tűnő tételek, amelyek miatt elkerülhetetlen volt a fellebbezés.



Kovács szerint a Florisal Rt. dokumentációjának legnagyobb hibája, hogy irreálisan alacsony árakat ajánl, így tartva mesterségesen alacsonyan a végösszeget.

„Elöljáróban szeretném kiemelni, hogy a fellebbezéssel nem az időhúzás a célunk. Egyszerűen úgy gondoljuk, hogy a Florisal Rt. nem lett jogosan győztese ennek a licitnek, hiszen ajánlatuk tele van hatalmas hibákkal és hazugságokkal, melyek tükrében nem fogják tudni teljesíteni azokat a feladatokat, amelyeket egy város fog elvárni tőlük. A szatmárnémeti önkormányzat egy elég szigorú feladatfüzettel igyekszik a következő 10 évre biztosítani azt, hogy a szolgáltatást végző vállalat jól végezze majd munkáját, amit helyénvalónak is látunk. Viszont a Florisal az ajánlatában szereplő irreális adatokhoz ragaszkodva egyszerűen képtelen lesz ennek megvalósítására.  Az egyik kirívó tétel az alkalmazottak bérköltsége. Ez egy elég kritikus része az ajánlatnak és a szolgáltatásnak is, hiszen egy alulfizetett alkalmazott nem fog tudni minőségi munkát teljesíteni. A feladatfüzetben megfogalmazott elvárásokat nem lehet minimálbérrel teljesíteni, melyekkel a szatmári cég számol. Attól, hogy az ősrégi traktorokat és autókat új, Euro 6 besorolású gépekre cserélik, a minőségi munkát az emberek végzik el és nélkülük nem lehet bármilyen gépezettel azokat a célokat elérni, amelyeket a jelenlegi törvényi előírások és az európai szabványok meghatároznak. A gépeket irányítani kell, ahhoz viszont jól felkészült alkalmazottak szükségesek, amelyeknek egy jól megérdemelt bér a motivációjuk.” – magyarázta Kovács.

Mit mutatnak a számok?

„Merem állítani, hogy - a valóságban - a Florisal költségei több mint 55 millió lejjel magasabbak, mint az ajánlatban szereplők, vagyis 20 millió lejjel több, mint az AVE Bihor ajánlata. Természetesen ezek a költségek nem jelennek meg a Florisal ajánlatában, mert így álcázzák az alacsony árakat! A személyzeti költségek tekintetében is körülbelül 3 millió lej a különbség: míg a 2019-es évi hivatalos mérlegük 10.000.000 lej volt, addig az ajánlat szerint a jövőben erre mindössze évi 7.000.000 lejt költenének. A több mint 17 éves tapasztalatból tudjuk, hogy ha jó munkát akarunk végezni, akkor azt nem lehet minimálbérből megvalósítani, ezért is látszik a két ajánlat összehasonlításban, hogy az AVE Bihor szinte kétszer annyi bérköltségből (13.500.000 lej/év) számolt mint a Florisal (7.000.000 Lei/év)” – magyarázta a nagyváradi cég vezérigazgatója.

Kovács szerint a Florisal szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ajánlatai is erősen inognak. Meglátásuk szerint, annak érdekében, hogy eredményes újrahasznosítási folyamat működjön Szatmárnémetiben, képtelenség megvalósítani azzal, amit a helyi vállalat az ajánlatában feltüntetetett.

„Az AVE Bihor erőssége a hulladékgyűtes és kezelés: mindössze hat hónap alatt 5%-ról 35%-ra növeltük az újrahasznosítható hulladékok gyűjtését, amely már sokkal közelebb áll a hatósági célkitűzésekhez (60%) mint a Florisal által 2018-ban teljesített kevesebb mint 1%. Ezek az adatok mutatják, hogy az AVE Bihor egy sokkal jobb és modernebb technológiával, melynek értéke mintegy 3,5 millió euró, fogja válogatni az újrahasznosítható hulladékokat, míg a Florisal ezt egy 50.000 euro értékű rosta és egy 8.000 euró értékű bálázó, valamint 6 válogató emberrel – melyek a dokumentációjában felsorakoztat – bizonyára nem tud teljesíteni.

Ugyanakkor a Florisal által benyújtott hóeltakarítási árak 2019-ben alacsonyabbak, mint 2015-ben, tudjuk, hogy ez nem lehetséges, mert a költségek energia, üzemanyag, a minimálbér a gazdaságban nőtt. Ezekből az adatokból jól észlelhető, hogy olyan irreálisan alacsony árakat tüntet fel az ajánlatában a szatmári cég, amelyek egyszerűen kivitelezhetetlenek." – tette hozzá az AVE Bihor igazgatója. 

A Florisal Rt. is fellebbezett

A témával kapcsolatban a Szatmár.ro munkatársai Maskulik Csaba városmenedzsert is megkeresték, aki elmondta, az AVE Bihor nem kevesebb mint 81 pontban támadta meg a legutóbbi döntést, de rávilágított egy másik érdekes eseményre is: a legutóbbi határozatot nem csak a Bihar megyei cég, hanem a magasabb pontszámmal értékelt Florisal Rt. is megtámadta.

Mivel egyelőre a bizottság, melynek Maskulik is tagja, nem ült még össze, nem kívánt annak részleteibe belemenni, hogy a szatmári cég, az első helyről miért támadta meg a döntést, de elmondása szerint mindkét cég fellebbezését alaposan meg fogják vizsgálni, válaszukat pedig az óvásokat elbíráló országos tanácshoz (CNCS) fogják eljuttatni, mégpedig a törvény által megszabott 5 napon belül.

Maskulik hozzátette ugyanakkor, hogy nagyon sajnálatos, hogy a törvény nem szab meg egy olyan jellegű határidőt is, ami előírná, hogy egy ilyen fellebbezési oda-vissza adok-kapok párharc meddig húzódhatna el, mert egyelőre valóban nehéz megmondani, mikor lesz eredmény az ügyben. „Mindenkinek joga van megtámadni egy döntést, viszont én csak egy dolgot nem értek: az AVE Bihor amikor hónapokkal ezelőtt fellebbezett, akkor miért nem említette, mint kivetnivalót a most felhozott tételeket is. Vagy ezek tartalékolva voltak egy olyan alkalomra, amikor ismételten számukra kedvezőtlen döntés születik?” – tette fel a költői kérdést a városmenedzser.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: